Kulturno se uzdižimo!

Pre par godina sam na televiziji gledala jednu emisiju u kojoj su deci u obdaništu postavili pitanje: "Gde živi kultura?", a jedan mališan je kao iz topa odgovorio: "U KONTAJNERU!". Smile Simpatično, ali, nažalost, skroz tačno!

Ova toliko široka oblast ne može biti zanemarenija! Opravdanje bi bilo da živimo u nekoj ruralnoj sredini, gde nije lako dostupno pozorište, bioskop, itd. Ali ovako... Nema opravdanja! Ne može se čak ni navesti kao razlog finansijska situacija. Za jednu predstavu u pozorištu ne treba izdvojiti više nego za jedan prosečan noćni izlazak. Ali problem nastaje kada smo svi navikli na jeftine vidove zabave, kao što je sedenje ispred televizora ili računara po nekoliko sati, odlazak u kafanu... Upravo sam pogledala na sat i shvatila da sedim pred monitorom čitavih 4 sata! Što je mnogo, mnogo je! Za to vreme mogla sam pročitati dobar deo neke kvalitetne knjige, odgledati neki dobar film, dokumentarac, bila šta što u sebi ima neku edukativnu notu. Doduše, nisam baš ni ovako bacila to vreme, ali uvek mi pažnju skrenu neki totalno nebitni detalji i malo po malo prođe 4 sata... Npr. volim da odem u pozorište. Ali ne mogu da se pohvalim da idem često. Poslednje što sam pogledala bila je drama A.P.Čehova "Ivanov" i oduševila sam se! Iskreno je preporučujem kada se pojavi na repertoaru SNP-a.

Takođe, u ovoj temi bih izdvojila i kulturu lepog ponašanja! Da li zbog brzog života, koji izaziva neke frustracije kod ljudi, ili jednostavno zbog nedostatka vaspitanja, sve više se susrećemo sa bahatošću i drskošću. Kada ste poslednji put videli da neko mlado čeljade ustane starijoj gospođi u autobusu? Kada vam se poslednji put desilo da vam se kaže "Izvini" kada vas neko na ulici udari ramenom? Kada vam se prodavačica ljubazno osmehnula i rekla "Izvolite!"? Primera je stvarno dosta, a svi znate o čemu pričam... A za lepo ponašanje potrebno je samo malo strpljenja i razumevanja...

 PS  Ukoliko ima zainteresovanih, mogli bi da organizujemo neku grupnu posetu pozorištu. Ko je za neka se javi. Evo i linkova:

http://www.snp.org.rs/ 

http://www.pozoristemladih.co.rs/

http://uvszinhaz.co.rs/index_sr.php

pa izaberite nešto...